XAMPP Yerel Sunucu Kurulumu

WordPress veya OpenCart gibi veritabanı kullanan ve programlama temelli olan bir web sitesinin kişissel bilgisayarınızda kurulup açılabilmesi için öncelikle Apache, PHP ve MySQL yazılımlarını kurulması gerekir. Bu yazıda işletim sistemi Windows olan bilgisayara bu yazılımların nasıl kurulacağını öğreneceksiniz. Bu yazılımların herbirini ayrı ayrı elle kurabilirsiniz. Ama daha hızlı ve kolayca yapmak için yararlanabileceğimiz farklı birleştirilmiş kurulum paketleri vardır. Bu paket kurulumlar ile tek bir kurulum yapılır. Kurulumu yapınca, ihtiyacımız olan bu yazılımlar, birbirleriyle uyumlu olarak çalışacak şekilde ayarları yapılmış ve kullanıma hazır halde olurlar.

XAMPP Yerel Sunucu Kurulumu Nasıl Yapılır Resimli Anlatım

Yerel Sunucu Nasıl Kurulur?

Bilgisayarınıza yerel web sunucusu kurmak için şu iki paket kurulumundan birini seçebilirsiniz:

A-) EasyPHP
B-) XAMPP

A-) XAMPP Nasıl Kurulur?


XAMPP önde gelen yerel sunucu kurulum paketlerinden biridir. İçerdiği yazılımların kapsamı geniştir ve sürümleri güncel tutulmaktadır. Bunun için XAMPP'ı seçmek iyi bir tercih olabilir.

Şimdi bilgisayarımıza XAMPP yerel sunucusunu kurma basamaklarını detaylarıyla anlatalım.

» Tahmini süre: 5 dakika
» Ön gereksinimler:
Windows işletim sistemli kişisel bilgisayar (7, 8, 10 veya daha yeni)
İnternet bağlantısı
700 MB boş disk alanı

1-) XAMPP İndirme

1-1-) XAMPP kurulum dosyasını aşağıdaki adresten indirin.
https://www.apachefriends.org/download.html
XAMPP Kurulum Setup Dosyası indir
Adı 'xampp-windows-x64-7.4.10-0-VC15-installer.exe' gibi olan çalıştırılabilir dosya bilgisayarınıza kaydedilecek.

XAMPP'in güncel paketinin içerisinde şu yazılımlar ve sürümleri bulunur:
• Apache 2.4.51
• MariaDB 10.4.21
• PHP 8.0.12
• OpenSSL 1.1.1

En son sürüm PHP genelde sadece 'Güvenli' özelliğine sahiptir. Bunun yerine hem 'Kararlı' hem de 'Güvenli' olan PHP sürümünü kullanarak daha iyi bir seçim yapmış olursunuz. Örneğin, yayımlanan en güncel sürüm 8.0 iken, bu sürüm sadece 'Güvenli' olarak nitelendirilir. Ancak aynı zaman diliminde 7.4 daha yaygın kullanımı sonucunda açıkları bulunup kapatıldığı için hem 'Kararlı' hem de 'Güvenli' olur ve bu sürümün kullanılması tavsiye edilir.

2-) XAMPP Kurulumu

2-1-) İndirdiğiniz dosyayı çalıştırıp kuruluma başlayın.
XAMPP Kurulum Setup Çalıştırma
Her yeni kurulum ekranında "Next" düğmesi ile ilerleyin.
2-2-) Paket içindeki bileşenlerken hangilerinin kurulacağını seçin. Apache, PHP, MySQL ve seçeneklerinin mutlaka tikli olması gerekir. Tümünün seçilmesi tavsiye edilir.
XAMPP Kurulum Ekranı
2-3-) Kurulumun yapılacağı dizini seçin.
XAMPP Kurulum Klasör Seçme
2-4-) XAMPP'in kontrol panelinin hangi dilde olacağını seçin. Bu seçim kuracağınız siteyi etkilemez. "English" dilini seçebilirsiniz.
XAMPP Kurulum Dil Seçme
2-5-) Bilgilendirme sayfasını açmamak için seçili tiki kaldırın.
XAMPP Kurulum Bilgi Sayfası
2-6-) Kurulum dosyaları kopyalanmaya başlayacak. Tamamlanana kadar bekleyin.
XAMPP Kurulum Dosya Kopyalama
2-7-) "Finish" düğmesini tıklayıp kurulum bitirin.
XAMPP Kurulum Tamamlama

3-) XAMPP yerel sunucusunu çalıştırma

3-1-) XAMPP'i çalıştırın. Sağ alttaki sistem alalında turuncu renkli 'x' simgesini göreceksiniz. XAMPP ana penceresini açın.
XAMPP Ana Pencere
Dilediğiniz zaman programı kapatmak için ana penceredeki 'Quit' düğmesini tıklayabilirsiniz.
3-2-) 'Apache' ve 'MySQL' yazılarının sağında sarı çerçeve içinde gösterilmiş 'Start' düğmelerini tıklayarak yerel web sunucusunu ve veritabanı sunucusunu çalıştırın.
XAMPP Kurulum Apache Php Otomatik Başlatma
Sunucular çalışmaya başladıklarında isimlerinin arka plan renkleri yeşil olur. 'Stop' düğmelerini tıkladığınızda sunucu durur.
XAMPP her başladığında sunucuların otomatik olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için ana pencerede en sağ üstte bulunan 'Config' düğmesine tıklayın. Açılacak olan penceredeki 'Auto start of modules' altındaki 'Apache' ve 'MySQL' kutularını seçin. 'Save' düğmesi ile ayarları kaydedin.
3-3-) Tarayıcınızda 'http://127.0.0.1/' ( veya 'http://localhost/' ) adresini açın. XAMPP'ın hazırlamış olduğu bir hoşgeldiniz sayfasını göreceksiniz.
XAMPP Yerel Sunucu Karşılama Sayfası
XAMPP Yerel Sunucu Ana Klasörü
Kurulum yaparken seçtiğiniz dizinin 'C:\xampp' olduğunu varsayalım. Yerel web sunucusu 'C:\xampp\htdocs' dizinindeki dosyaları yorumlar ve tarayıcıda gösterir. Yeni yapacağınız sitelerin dosyalarını bu dizine kayıt edeceksiniz. Yerel sunucuyu tarayıcıda açtığınızda kök dizindeki 'index.php' dasyası otomatik olarak çalışır ve tarayıcıyı 'http://127.0.0.1/dashboard/' ( veya 'http://localhost/dashboard/' ) adresine yönlendirir. Tarayıcıda gördüğünüz hoşgeldin mesajı 'C:\xampp\htdocs\dashboard' dizinindeki 'index.html' dasyasından gelmektedir. Kök dizindeki 'index.php' dosyasının adını daha sonra 'merhaba.php' ile değiştirebilirsiniz. Böylece 'http://127.0.0.1/' ( veya 'http://localhost/' ) adresini açtığınızda 'C:\xampp\htdocs' dizini altında olan dizin ve dosyaları tarayıcınızda listelenmiş şekilde görebilirsiniz.
3-4-) Hoşgeldiniz sayfasının resminde sağ üste sarı ok ile işaretli 'phpMyAdmin' bağlantısını açın. PhpMyAdmin sayfası açılacaktır. PhpMyAdmin ile veritabanı yönetimini tarayıcınızın üzerinden yapabilirsiniz. Veritabanı, tablo, tablo alanı, veri kaydı yaratabilir, düzenleyebilir ve silebilir, veritabanı sorgusu çalıştırabilirsiniz. İsterseniz bu adresi tarayıcınızın kısayollarına ekleyin.
XAMPP phpMyAdmin MySQL

Yukarıdaki XAMPP kurulumunun resmili anlatımını adım adım tamamladığınızda kendi bilgisayarınızda PHP dili ile programlanmış sayfaları çalıştırabilir ve veritabanı bağlantısı kurarak sorgu işlemlerini yapabilirsiniz.
Share:

0 comments:

Post a Comment

ⓘ Comment is published after moderation.


Subscribe to: Post Comments (Atom)